|
2024-02-15 21:08:01, csütörtök
|
|
|
Paszternák: Hogyan támogatja az egészséges életmódot?
A paszternák, pasztinák vagy tudományos nevén Pastinaca sativa, egy kétéves, ehető gyökérzöldség, amely a zellerfélék családjába tartozik.
Ez a zöldség a középkori Európában volt nagyon népszerű, mielőtt a burgonya és a sárgarépa átvette a helyét. A paszternák gyökere fehér vagy krémszínű, hosszú és kúp alakú, hasonlít a sárgarépához.
Íze édeskés, diós, különösen akkor, ha a növényt az első fagy után gyűjtik be.
A paszternákot gyakran használják levesek, pörköltek és egyéb ételek ízesítésére, de önmagában is elkészíthető, például sütve vagy párolva.
Gazdag tápanyagokban, különösen a rostban, a C-vitaminban és egyes B-vitaminokban. A paszternákot gyakran összetévesztik a petrezselyemgyökérrel, ami szintén egy fehér gyökérzöldség, de más ízvilágú és szerkezetű.
Tápértéktartalma
A paszternák (Pastinaca sativa) 100 grammos tápanyagtartalma a következőképpen alakul:
Energia: Körülbelül 75 kalória
Szénhidrátok: Körülbelül 18 g, amiből a rosttartalom 4-5 g körül van.
Fehérjék: Körülbelül 1,2 g
Zsírok: Nagyon alacsony, kevesebb mint 0,5 g
Vitaminok: Jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz (17-20 mg, ami a napi ajánlott bevitel körülbelül 20-25%-a), továbbá B-vitaminokat, mint B6-vitamint, folátot, és kisebb mennyiségben B1- és B5-vitaminokat.
Ásványi anyagok: Magas a Káliumtartalma, amely körülbelül 375 mg, ami a napi ajánlott bevitel körülbelül 10%-a. Emellett tartalmaz kalciumot, magnéziumot és foszfort is kisebb mennyiségben.
Ez az információ általános tájékoztató jellegű, és a paszternák tápanyag-tartalma változhat a termesztési körülményektől és a feldolgozástól függően.
A paszternák jótékony hatásai
1. Segíthet a szem egészségének javításában
A paszternákban található aszkorbinsav (C-vitamin) előnyös lehet a szem egészségének megőrzésében, különösen az időskori makula degeneráció esetén, ami az idősebbek körében gyakori látásproblémát jelent.
A zöldségben található antioxidánsok védelmet nyújthatnak a napfény okozta károk ellen, így hozzájárulhatnak az egészséges látás megőrzéséhez.
2. Javítja az emésztőrendszer működését
A paszternák, mint táplálék, számos előnyt kínál az emésztőrendszer számára. Ennek egyik legfontosabb oka a magas rosttartalma.
A rostok kulcsfontosságú szerepet játszanak az emésztési folyamatokban, mivel segítenek az élelmiszerek egészséges mozgatásában az emésztőrendszeren keresztül, csökkentve ezzel az emésztési zavarokat, például a székrekedést.
Emellett a rostok segíthetnek az élelmiszerek lassabb emésztésében, ami stabilabb vércukorszintet eredményez, ami különösen cukorbetegség esetén lehet előnyös.
Ezen felül a paszternákban található rostok hozzájárulhatnak a koleszterinszint csökkentéséhez, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Ezért a paszternák rendszeres fogyasztása javíthatja az általános emésztési egészséget, és támogathatja az egészséges életmód fenntartását.
3. Támogatja az enzimtermelést és a csontok egészségét
A zöldség gazdag mangánban, ami létfontosságú az emésztési egészséget, az antioxidáns funkciót és a sebgyógyulást segítő enzimek termeléséhez.
A paszternákban található mangán hozzájárulhat a porc és csont egészséges kialakulásához, és elősegítheti a csontok erősödését, amivel csökkentheti az osteoporózis kockázatát.
Emellett a paszternák magas kálcium-, cink- és mangántartalma is hozzájárulhat a csontok egészségének megőrzéséhez.
4. Segíthet megelőzni a születési rendellenességeket
A paszternák magas folsavtartalma miatt segíthet a születési rendellenességek megelőzésében. A folsav, vagyis a B9-vitamin, különösen fontos a terhesség korai szakaszában, mivel kulcsszerepet játszik az idegcső megfelelő záródásában, ezáltal csökkentheti bizonyos születési rendellenességek, mint például a nyitott gerinc (spina bifida) vagy az agyi fejlődési rendellenességek kockázatát.
Ezen kívül a paszternákban található egyéb tápanyagok, mint például a C-vitamin és a mangán is hozzájárulhatnak az egészséges terhességhez és a magzat normális fejlődéséhez.
Hogyan illesszük be az étrendbe?
Sütve vagy párolva: A paszternák sütve vagy párolva is kiváló. Egy kis olívaolaj, só és bors hozzáadásával süssük vagy pároljuk, amíg puha nem lesz.
Levesekben és főzelékekben: Kiváló alapanyag levesekhez és főzelékekhez, ahol kiemelkedik a finom és édes íze.
Püréként: Pürésíthetjük más zöldségekkel, például burgonyával, hogy gazdag és krémes köretet kapjunk.
Nyersen salátákban: Vékonyan szeletelve nyersen is fogyasztható salátákban, ahol ropogós textúrája és édes íze jól kiegészíti a többi összetevőt.
Fontos megjegyezni, hogy a paszternákot mindig alaposan meg kell mosni, és szükség esetén meghámozni mielőtt elkészítenénk. A változatos felhasználásnak köszönhetően könnyen beilleszthető a mindennapi étrendbe.
Kockázatok és mellékhatások
A paszternák fogyasztása általában biztonságos, de vannak lehetséges kockázatok és mellékhatások:
Fotodermatitisz: A paszternák leveleiben és szárában található vegyületek érzékenységet okozhatnak a napfény iránt, ami bőrirritációt és kiütéseket okozhat.
Allergiás reakciók: Néhány ember allergiás lehet a paszternákra, ami a szájban égő érzést, ajakduzzanatot vagy légzési nehézségeket okozhat.
Emésztési zavarok: A paszternák magas rosttartalma néhány ember számára emésztési problémákat, mint például puffadást vagy gázképződést okozhat.
Körforgási problémák: Mivel magas a káliumtartalma, a paszternák fogyasztása nem ajánlott azoknak, akiknél káliummal kapcsolatos egészségügyi problémák vannak.
Mindig fontos figyelembe venni az egyéni érzékenységet és az egészségügyi állapotot a paszternák, vagy bármely más élelmiszer fogyasztása során. Ha bármilyen aggodalom vagy mellékhatás merül fel, javasolt orvosi tanácsot kérni.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: tápanyagtartalma, koleszterinszint, hozzájárulhatnak, rendellenességek, tápértéktartalma, fotodermatitisz, következőképpen, vércukorszintet, felhasználásnak, emésztőrendszer, kulcsfontosságú, csökkentéséhez, ajakduzzanatot, feldolgozástól, mangántartalma, körülményektől, enzimtermelést, káliumtartalma, összetévesztik, látásproblémát, folsavtartalma, kialakulásához, megelőzéséhez, tápanyagokban, érzékenységet, paszternákban, cukorbetegség, elkészítenénk, kulcsszerepet, pürésíthetjük, létfontosságú, gyökérzöldség, hozzájárulhat, beilleszthető, antioxidánsok, sebgyógyulást, egészséges életmódot, zellerfélék családjába, középkori Európában, sárgarépa átvette, paszternák gyökere, első fagy, paszternákot gyakran, fehér gyökérzöldség, következőképpen alakul, napi ajánlott, információ általános, paszternák tápanyag-tartalma, termesztési körülményektől, feldolgozástól függően, paszternák jótékony, szem egészségének,
|
|
|
|
Facebookon kaptam Cs Ildikótól A Megváltó szolgálatában Facebookon kaptam Akarat Png telefon Png férfi Png nő Akarat Bounty krémes Png kutya Soha ne kedvezz... Tavaszi kép Alázat Facebookon kaptam Weöres Sándor - A hársfa mind ... Egy hatékony szolga Alázat Boldog születésnapot a ma ünne... Facebookon kaptam Egy lelki imádság Nevem Áprily Lajos - Gyümölcsoltó Zilahy Lajos gondolata Albert Einsteinről Szép álmokat! Jó reggelt, jó napot mindenkin... Rátalálsz Ami embereknek lehetetlen, az... Varga János Veniam - Fontos sz... Png férfi Akarat Facebookon kaptam Egy bizonyos határt Alázat Facebookon kaptam Cs Ildikótó... Akarat 69 éve hunyt el Albert Einstei... Fekete István - Akác Png cica A nemzeti hovatartozás kulturá... Jó reggelt, jó napot mindenkin... A tömeg, a Mester, a módszer, ... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Segítsük barátainkat, hogy meg... Egy lelki imádság Facebookon kaptam Facebookon kaptam Próbálj meg ... Facebookon kaptam Png kutya Kaffka_Margit képre írva Tanuld meg ezt a versemet Facebookon kaptam Cs Ildikótó... Png lepke Ágai Ágnes – Csendélet Ágai Ágnes – Csendélet Facebookon kaptam Facebookon kaptam A Megváltó szolgálatában A televizió nem a kultúrát kép... Facebookon kaptam Szép napot kívánok Png rózsa csokor Örülök, hogy látlak! Hiányzik Kellemes vasárnapi kikapcsolód... Csak a fogyatkozás látható A Megváltó szolgálatában Julian Brass gondolata képre írva Julian Brass gondolata Facebookon kaptam Krisztinától Varga János Veniam - Fontos sz... Tavaszi kép Kaffka_Margit Varga János Veniam - Fontos sz... Popper Péter szavai A kételkedés kezelése Paul David Tripp Április 20 Png fotel Albert Einsteinről Egy lelki imádság Facebookon kaptam Facebookon kaptam Png cica Mit beszél, nem értem, hogy m... képre írva Mindig jusson idő nevetni Gyökössy Endre - Virágok virág... Mit beszél, nem értem, hogy m... Facebookon kaptam Leonardo da Vinci gondolata Fekete István - Akác Erdőn Egy lelki imádság Fekete-erdő desszert Popper Péter szavai Régi emberek, akikre máig büsz...
|
|
|
|
egészséges életmódot, zellerfélék családjába, középkori Európában, sárgarépa átvette, paszternák gyökere, első fagy, paszternákot gyakran, fehér gyökérzöldség, következőképpen alakul, napi ajánlott, információ általános, paszternák tápanyag-tartalma, termesztési körülményektől, feldolgozástól függően, paszternák jótékony, szem egészségének, paszternákban található, időskori makula, idősebbek körében, zöldségben található, napfény okozta, egészséges látás, emésztőrendszer működését, emésztőrendszer számára, magas rosttartalma, rostok kulcsfontosságú, emésztési folyamatokban, élelmiszerek egészséges, emésztőrendszeren keresztül, emésztési zavarokat, rostok segíthetnek, élelmiszerek lassabb, koleszterinszint csökkentéséhez, paszternák rendszeres, általános emésztési, egészséges életmód, csontok egészségét, zöldség gazdag, emésztési egészséget, antioxidáns funkciót, sebgyógyulást segítő, csontok erősödését, osteoporózis kockázatát, paszternák magas, csontok egészségének, születési rendellenességek, terhesség korai, idegcső megfelelő, nyitott gerinc, agyi fejlődési, egészséges terhességhez, magzat normális, paszternák sütve, többi összetevőt, paszternákot mindig, változatos felhasználásnak, mindennapi étrendbe, paszternák fogyasztása, paszternák leveleiben, napfény iránt, egyéni érzékenységet, egészségügyi állapotot, tápanyagtartalma, koleszterinszint, hozzájárulhatnak, rendellenességek, tápértéktartalma, fotodermatitisz, következőképpen, vércukorszintet, felhasználásnak, emésztőrendszer, kulcsfontosságú, csökkentéséhez, ajakduzzanatot, feldolgozástól, mangántartalma, körülményektől, enzimtermelést, káliumtartalma, összetévesztik, látásproblémát, folsavtartalma, kialakulásához, megelőzéséhez, tápanyagokban, érzékenységet, paszternákban, cukorbetegség, elkészítenénk, kulcsszerepet, pürésíthetjük, létfontosságú, gyökérzöldség, hozzájárulhat, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3055
- e Hét: 27946
- e Hónap: 59432
- e Év: 264133
|
|
|